Herinneringen

Gerrit Könemann en Riek van Lenthe trouwden op 29 mei 1953. Hun 60-jarig huwelijk was aanleiding voor mij (een van hun kinderen) om hun voorouders in kaart te brengen. De eerste bron voor al deze gegevens was uiteraard de herinnering van (o)pa en (o)ma zelf.

Pa heeft, toen hij ongeveer 85 jaar oud was, een aantal persoonlijke herinneringen op schrift gezet. Onder het kopje 1876, het jaar waarin het relaas van pa begint, tref je zijn verhaal aan.

De oorlogsperiode wordt in pa’s verhaal in één alinea afgehandeld. Dat heeft natuurlijk mede te maken met de leeftijd waarop hij zijn herinneringen opschreef. Als kinderen kregen we in de vijftiger jaren nog wel veel te horen over die tijd, maar het is bekend dat op oudere leeftijd de jeugdherinneringen weer gaan overheersen. Bovendien kun je constateren dat een groot deel van de familie die periode vrij ongeschonden doorgekomen is. Dat geldt echter niet voor alle familieleden.

Herinneringen van Hetty Könemann – Krucke

De oudste broer van pa, Willem Könemann was in 1940 zendeling in Nederlands Indië. Hij, zijn vrouw Mien Knecht en hun kinderen Wim, Metty en Hetty kwamen in Jappenkampen terecht. De herinneringen van Hetty vind je terug in een interview met een lokale krant uit haar woonplaats.